Bij woongemeenschap Nieuw Wede in Amersfoort luidt iedere maandagmorgen om half elf de bel. De koffie is klaar, bewoners stromen toe, we kunnen beginnen aan onze bijeenkomst.
‘Iedere week? Is dat dan verplicht? En hoeveel mensen komen dan?’ Dat zijn vragen die we vaak horen.
In een oud filmpje verwoordt een bewoner van Nieuw Wede in een paar zinnen het belang van een wekelijkse bijeenkomst:
De kracht van onze woongroep is de maandagmorgen-bijeenkomst. Dat is de ruggengraat. Als je iedere week bij elkaar komt, hoeft een probleem niet te etteren, maar kun je het meteen bespreken.
Het begon in de tuin
Lang geleden (Nieuw Wede bestaat in 2020 al 30 jaar) was het gebruikelijk dat bewoners op maandagmorgen samen in de gemeenschappelijke tuin werkten. Na afloop dronken ze koffie in De Tuinkamer. Ondertussen bespraken ze van alles en nog wat. Bewoners constateerden dat dit informele overleg plezieriger verliep dan de officiële vergaderingen. Uiteindelijk leidde die constatering tot het instellen van de maandagmorgen-bijeenkomsten.
Geen verplichting, hoge opkomst
Bewoners zijn niet verplicht te komen, toch of misschien juist daarom is het grootste gedeelte van de 41 bewoners aanwezig. Naast andere contactmomenten is de maandagmorgen eigenlijk hét moment om andere bewoners te zien, te spreken en wat te delen. Als je niet gaat, weet je nooit wat je mist.
‘Door de microfoon’
We zitten in een kring, zodat we elkaar zien en gebruiken een microfoon, zodat we elkaar goed horen. De microfoon dient ook om te voorkomen dat we door elkaar praten. Natuurlijk zijn er ‘dissidenten’, maar dan roept er altijd wel iemand: ‘Door de microfoon!’
De inhoud en het verloop zijn iedere maandagmorgen weer anders. Naast formele vergaderingen of discussies, krijgt iedere bewoner de gelegenheid om iets te zeggen. Felicitaties, bedankjes, zieken, films, theatervoorstellingen, ergernissen, alles passeert de revue. Ook de sfeer wisselt, soms zijn de gemoederen verhit, bewoners kortaangebonden en is er weinig ruimte voor waardering. Maar daar kunnen we dan een week later altijd nog op terugkomen.
Maria Leemreize
Woongemeenschap Nieuw Wede