LVGO blogSubscribe Now

Aan het stuur van een woongemeenschap

Als bestuurslid van een woongemeenschap komt er veel op je af. Dus is misschien wel de belangrijkste vraag hoe je voorkomt dat er teveel op jouw schouders rust. Maar ook, hoe ga je om met verschillende belangen van (in leeftijd verschillende) bewoners? Hoe blijf je financieel gezond en hoe ga je om met gemeenschappelijk bezit? Tot hoe ver hoort wrijving er bij en waar begint het voorkómen van conflicten?

Met de tweede editie van de themamiddag Aan het stuur van de woongemeenschap liep het al net zo als bij de eerste. Ik korte tijd was de middag volgeboekt. De Tuinkamer van Woongemeenschap Nieuw Wede in Amersfoort zat dan ook vol. Met groot enthousiasme deelden voorzitters, secretarissen, penningmeesters en andere bestuursleden hun problemen en vooral ook oplossingen. Dit onder leiding van Gabrielle Verbeek, die met haar eigen ervaringen als voorzitter van haar woongroep het spits afbeet.

Enkele tips van haar tips die met enthousiasme werden ontvangen:

  • durf te delegeren, voel je als bestuurslid niet direct verantwoordelijk
  • laat anderen hun verantwoordelijkheid nemen, ook in het oplossen van (hun) problemen
  • let er op je rol als bestuurslid en bewoner te scheiden
  • voorkóm besluiten te nemen op basis van stemmen – dat creëert per definitie tegenstellingen.

Zelfs onder de op deze middag aanwezigen bleek behoefte aan een herhaling van deze themamiddag. Die komt er dan ook waarschijnlijk in de loop van 2020.

 

Speak Your Mind

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.