Van alle initiatieven om een woongemeenschap te stichten slaagt naar schatting slechts 10 – 15%. Hoe zou je de slaagkans kunnen vergroten als je al met een groepje bent gestart?
De groepen die van de grond komen staan vervolgens voor de opgave om de woongroep jaar naar jaar goed te laten functioneren. Een grote betrokkenheid van bewoners bij het collectief is daarbij van doorslaggevend belang. De wijsheid ‘voorkomen is beter dan genezen’ geldt natuurlijk ook hier. Maar het voorkomen van spanningen en conflicten: hoe doe je dat? Wat werkt echt preventief?
Het belang van een goede ‘sociale architectuur’
Op dit soort vragen geeft Johan de Kleuver een antwoord met zijn inzichten over het belang van een goede ‘sociale architectuur’. Het gaat daarbij om het sociale bouwproces van groepen. Dat is in zijn visie van zeer groot belang in de startfase, maar ook daarna blijft het belangrijk om blijvend aandacht aan te geven. Juist bij langlopende projecten is het goed een gedeeld proces te hebben voor ‘groot onderhoud’ op het sociale vlak.
In het programma beginnen we met een schaalmodel met assen dat helpt bij het maken van een concreet profiel voor jouw (gewenste) groep. Met een aantal van deze assen gaan we ter plekke meteen aan de slag.
Daarna gaat het over het bevorderen positieve energie in de groep, een essentieel facet van duurzame groepen. Ook dat wordt met een toegankelijk middel concreet gemaakt en met elkaar besproken.
Johan de Kleuver is met zijn partner Marret Kramer initiatiefnemer van de middelgrote woongroep in Haarlem waar we deze middag te gast zullen zijn: zie www.woongroep-haarlem.nl De groep heeft een multigenerationele opzet; pas vierden zij hun 35-jarig bestaan. Meer informatie over zijn boekje ‘Sociale architectuur’ vind je hier.
Wie zich alvast wil verdiepen in het bovenstaande thema kan veel informatie vinden in het wetenschappelijke onderzoek ‘Continuïteit van woongroepen’, m.n. vanaf p.84. De woongroep waar Johan bij hoort heeft hieraan meegewerkt en staat met een foto op de kaft.
*word nu lid en bezoek deze themamiddag gratis als welkom!
Programma
13.45 uur Inloop
14.00 uur Welkom en kennismaking – Hermien Miltenburg, voorzitter LVGO
14.15 uur Het sociale bouwproces in woongroepen
Johan de Kleuver geeft op basis van zijn boek Sociale architectuur informatie over het sociale bouwproces in woongroepen: Hoe leg je een goed fundament en hoe blijf je op de goede weg. Aan de hand van een ‘assenmodel’ kijken we naar drie fundamentele thema’s en bespreken we waar we met onze eigen groep staan, of willen staan.
15.00 uur Pauze
15.15 uur Draaglast en draagkracht
Johan geeft een korte presentatie over de energiebalans tussen geven en nemen. In kleine groepen praten we daarover door: hoe werkt dat in jouw groep en hoe zou je willen dat het werkt? Er is tijd voor terugkoppeling.
16.15-16.30 Afsluiting Hermien Miltenburg
Na afloop is er gelegenheid voor een rondleiding in de woongroep.
Geef een reactie